Reteta de PASTE

Ostropel de pui

Puiul se taie bucati potrivite, se condimenteaza si se inabuse in grasime. Se adauga ceapa si se lasa la inabusit 10 minute, se adauga zeama de lamaie, dupa care se presara faina si se amesteca energic. Se toarna vinul si restul materiilor prime, se completeaza cu putina apa si se fierbe 15 minute, amestecand din cand in cand.

Pui cu smantana si cartofi la cuptor

Puiul se portioneaza, se adauga 1 lingura de ulei se condimenteaza si se introduce la cuptor timp de 15-20 minute. Cartofii si ceapa se taie cuburi mici si se prajesc pe jumatate, apoi se adauga peste pui. Se mai lasa la cuptor 15 minute, apoi se toarna deasupra smantana amestecata cu faina, cascavalul si o lingurita de sos englezesc. Se lasa la cuptor timp de 10 minute.

Pui cu sparanghel

Puiul se va taia bucati, se aseaza intr-un vas cu capac, se condimenteaza si se introduce la cuptor 15 minute, dupa care se adauga ceapa tocata marunt, sparanghelul, sucul de rosii, usturoiul si se mai tine la cuptor inca 15 minute.

Pui cu lamaie si cartofi rosti

Puiul se taie in patru, se adauga sucul extras din 2 lamai, se condimenteaza cu piperul, frunzele de busuioc taiate fin si cele 4 lingurite de ulei, apoi se introduce la cuptor timp de 20-25 minute. Cartofii se fierb in coaja pe jumatate, in apa clocotita, apoi se curata de coaja si se rad prin razatoarea mare. Intr-o tigaie se toarna putin ulei apoi se adauga carofii rasi, se condimenteaza cu sare si piper se prajesc pe ambele parti. Se servesc fierbinti.

Pui la cuptor cu legume

Puiul se unge cu ulei, se condimenteaza, se infasoara in feliile de bacon (slanina), se stoarce zeama de lamaie si se introduce la cuptor incalzit in prealabil, timp de 45 minute la un foc mic. Se serveste cu legume sote.

Pui umplut

Puiul se dezoseasa cu ajutorul unui cutit mic cu farful ascutit, incepand de la sira spinarii si urmarind oasele, pana se ajunge la piept; se scoate cosul pieptului apoi se trece la scoaterea oaselor de la pulpe. Dupa dezosare se adauga farsa formata din carnea tocata, ciuperci, morcov taiat cuburi, mazarea, prazul taiat marunt, oul, patrunjelul taiat fin, condimentele. Peste farsa se adauga feliile de costita. Se pliaza puiul, apoi se coase cu un ac si ata subtire pe sira spinarii. Se unge cu ulei si se introduce la cuptor timp de 30-40 minute la un foc potrivit. Se stropeste din cand in cand cu apa. Se adauga vinul cu 5 minute inainte de a fi scos din cuptor.

Pulpe de pui gratinate

Garnitura: mazare si morcov sote
Pulpele de pui se condimenteaza, se adauga putin ulei si se introduc la cuptor timp de 20 minute. Din pesmet se formeaza o pasta, adaugand untul, frunzele de telina taiate fin, ulei de masline, usturoi pisat si condimente. Cand pulpele de pui sunt gata se adauga peste ele pasta omogena de pesmet apoi cascavalul si se mai introduce la cuptor inca 3-5 minute. Se serveste cald cu o garnitura de mazare si morcov sote sau cartofi prajiti.

SALATA DE PASARE

Pieptul de pui se taie cuburi mici, se adauga morcovul, telina, merele, ardeiul gras, ce vor fi taiate joulien; maioneza, zeama de la o lamaie si condimentele, se amesteca, apoi se aseaza salata in cupe sau salatiere; se decoreaza cu ridichii taiate in forma de nufar, sau taiate felii subtiri, si felii de lamaie.

SALATA DE PUI CU AVOCADO

Pieptul de pui (fara os si pielita) se taie cuburi mici, castravetele se taie joulien, merele si sfecla rosie deasemeni, portocalele se decojesc apoi se scot feliile una cate una, in final se curata de coaja fructul de avocado, se taie pe jumatate, se indeparteaza samburele, si se taie felii subtiri (fructul de avocado oxideaza foarte repede in contact cu aerul, asa ca el va fi adaugat intotdeauna la finalul pregatirii salatei, si cu putin timp inaintea servirii), se adauga maioneza, condimentele, se amesteca usor. Se serveste in cupe de sampanie sau salatiere, se decoreaza cu felii de lamaie, salata verde, frunze de patrunjel.

SALATA ORIENTALA DE PUI

Se amesteca alunele, ceapa verde, puiul, susanul, migdalele si macul si se toarna peste ele un sos format din 4 linguri zahar, 4 linguri otet, 1 lingurita sare, lingurita piper si ceasca cu ulei, se amesteca. Se da la rece. Se serveste cu garnitura de salata verde.